Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare? – HypnoX
Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare?

Ce sunt suplimentele alimentare, cum pot fi administrate, creează dependență, care e diferența dintre ele și medicamente? Află răspunsurile dintr-un interviu realizat cu Liliana Samson, farmacist.

 

Ce trebuie să știm despre suplimentele alimentare?

 

Ce înseamnă suplimente alimentare?

Suplimentele alimentare sunt preparate sub forme farmaceutice diferite (capsule, comprimate, soluţii) ce conţin  în principal vitamine, micro şi macroelemente, extracte din plante, aminoacizi, fibre, etc şi care vin în completarea alimentaţiei zilnice pentru a asigura un echilibru nutriţional. Ele nu trebuie să înlocuiască o alimentaţie completă, un regim alimentar echilibrat, o igienă alimentară sau exerciţiile fizice necesare unei bune funcţionări a organismului.

Care e diferența dintre suplimentele alimentare și medicamente?

Medicamentul este definit ca o substanţă sau amestec de substanţe de origine minerală, animală, vegetală sau sintetică, ce pot produce un efect terapeutic în organism, având ca scop diagnosticarea, tratamentul, ameliorarea sau prevenirea unei boli. Înainte de a fi autorizat, înregistrat şi eliberat pe piaţă, un medicament este supus unor studii clinice şi cercetări pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, astfel încât să fie asigurată eficacitatea şi siguranţa terapeutică. Spre deosebire de medicamente, pentru suplimente nu este obligatorie efectuarea de studii clinice sau fabricarea produsului conform normelor GMP.

În ce situații trebuie să ne adresăm medicului, dacă vrem să luăm suplimente alimentare?

Consumul suplimentelor alimentare este recomandat atunci când nu reuşim să acoperim necesarul zilnic din alimentaţie. Este indicat să efectuăm periodic un control medical şi să administrăm suplimente la recomandarea unui specialist (medic sau farmacist), să nu ne tratăm „după ureche” deoarece suplimentele alimentare pot interacţiona cu medicaţia alopată sau, administrate incorect, pot duce la apariţia unor efecte secundare nedorite. În funcţie de vârstă, starea de sănătate, simptomele asociate şi rezultatele analizelor, specialistul ne poate recomanda formula potrivită, necesară completării deficientelor din organismul nostru. Suplimentele alimentare pot fi administrate în cazul unui aport insuficient de vitamine, minerale, în unele boli acute (stare gripală) sau cronice (afecţiuni osteo-articulare), diete, în cazul sportivilor, în sarcina şi alăptare, etc.

Pe ce perioadă putem lua suplimente alimentare?

Spre deosebire de medicaţia alopată ce prezintă acţiune imediată, în cazul suplimentelor alimentare este necesară o perioadă mai lungă de timp în urma căreia să putem observa apariţia unor efecte. Atât modul de administrare cât şi perioada administrării unui supliment alimentar trebuie să fie conforme recomandărilor specialistului. În funcţie de necesităţile organismului, simptomele asociate şi răspunsul la tratament, perioada variază de la un pacient la altul, vârsta şi greutatea fiind de asemenea factori importanţi ce trebuie luaţi în considerare, astfel că suplimentele alimentare pot fi recomandate pe perioade de câteva săptămâni, până la 3, maximum 6 luni de tratament, cu posibilitatea reluării după o perioadă de pauză.

La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm un supliment alimentar?

În primul rând trebuie să ne informăm dacă acel produs se potriveşte nevoilor noastre. Orice supliment trebuie să conţină în prospect informaţii esenţiale despre compoziţie, indicaţii terapeutice, reacţii adverse, mod de administrare. De preferat este să optăm pentru un supliment fabricat conform normelor GMP, asta însemnând că trebuie să respecte anumite reguli de producţie, să prezinte studii clinice care să ateste mecanismul de acţiune şi efectele asupra organismului. Deşi spuneam iniţial că aceste criterii nu sunt obligatorii în cazul suplimentelor, ele prezintă totuşi o garanţie a calităţii produsului.

Ce recomandați persoanelor care au tulburări de somn? Adorm greu, se trezesc pe parcursul nopții, au insomnie mai multe zile la rând?

Dacă în trecut se credea despre somn că este doar o perioadă în care organismul nu face nimic, studiile au demonstrat contrariul, dovedind că somnul este vital, având rol esenţial în reglarea funcţiilor organismului, regenerare celulară, susţinerea imunităţii, în procesul de creştere şi dezvoltare, etc. Când vorbim de tulburări de somn ne referim la incapacitatea de a induce sau menţine somnul, avem somn întrerupt, neodihnitor, ne trezim de mai multe ori pe parcursul nopţii fiind greu să adormim din nou sau ne trezim înainte de ora stabilită. Aceste stări se pot manifesta pe perioade scurte de timp, câteva zile, putând ajunge la forme cronice cu tulburări de somn pe perioade lungi de câteva luni sau ani. Pentru a avea un somn odihnitor este recomandat să ne asigurăm un program regulat de somn, o temperatură optimă, evitarea meselor copioase, a alimentelor sau substanţelor ce pot induce stări de agitaţie, dar şi urmărirea ecranului TV sau al dispozitivelor gen tabletă, telefon, laptop, cu cel puţin două ore înainte de culcare.

Se întâmplă, însă, ca aceste recomandări, chiar dacă sunt respectate, să nu dea rezultate. Ce se poate face?

În cazul în care măsurile preventive nu dau rezultate ne putem folosi de suplimente alimentare, care să inducă o stare de relaxare, să inducă somnul şi cel mai bine să evite apariţia efectelor secundare cum sunt moleşeala, somnolenta reziduală, dependenta, etc. În acest sens vă recomand un preparat inovator şi anume HypnoxDuoMax, o formulă ce conţine ingrediente cu eficienţa demonstrată clinic, gradul ridicat de absorbţie al substanţelor asigurând un efect rapid în organism.

Ce conține Hypnox® DuoMAX? Cum acționează ingredientele?

Hypnox® DuoMAX conţine extracte standardizate de Valeriană, conuri de Hamei, Floarea-pasiunii și Roiniță plus Lactium® şi vitamina B6, optim dozate în formula Hypnox® Blend™ pentru a avea efect prompt și de durată. Hameiul are efect liniștitor asupra sistemului nervos, induce instalarea somnului; amestecul de Hamei și Valeriana afectează receptorii din creier responsabili pentru somn și calmează activitatea nervoasă într-un mod natural, contribuie la un somn sănătos, ajută la adormire; extractul de Floarea-pasiunii induce starea de calm, reducând agitația psihomotorie, crește rezistența la stres și favorizează instalarea unui somn odihnitor. Roinița susține starea de calm și ajută la instalarea somnului, contribuie la o relaxare optimă și la un somn sănătos iar vitamina B6 susține sistemul nervos.

Cât timp poate fi luat Hypnox® DuoMAX?

Hypnox® DuoMax poate fi administrat ocazional sau pe termen lung. Folosit conform prospectului, nu prezintă reacții adverse.

Are contraindicații?

Nu se administrează, persoanelor care prezinta intoleranţă la lactoză sau sunt alergice la oricare dintre ingrediente.

Creează dependență?

Nu creează dependență, iar dacă este administrat conform prospectului, nu prezintă reacții adverse.

Femeile însărcinate pot lua Hypnox® DuoMAX?

Nu se recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează.

Poate fi luat în combinație cu alte medicamente?

Hypnox® DuoMAX poate fi administrat împreună cu medicaţia alopată atâta timp cât nu sunt specificaţii concrete în afecţiuni patologice severe.

Poate fi administrat copiilor?

Nu se administrează copiilor.

Ce alt supliment alimentar recomandați pentru un somn odihnitor, care poate fi asociat cu Hypnox® DuoMAX?

Hypnox® DuoMAX este recomandat a fi administrat seara, 1 comprimat cu 30 de minute înainte de culcare. Starea de oboseală, epuizare fizică şi psihică, stresul, agitaţia şi anxietatea apărute pe parcursul zilei pot fi combătute prin asocierea unui supliment natural, InoCell™, substanţa brevetată din această formulă fiind extrasă 100% din tărâțe de cereale și îmbogățită cu vitamina C și seleniu organic. InoCell™ este rezultatul a peste 20 de ani de studii clinice în SUA cu efecte importante la nivelul sistemului nervos, circulator dar şi în protecţia celulară şi regenerarea funcţiei hepatice.

Poți comanda online aici Hypnox® DuoMAX.